Keňa Karindundu
lesní maliny - černý čaj - mango
Kategorie: | Zrnka na espresso |
---|---|
Odrůda: | SL28, SL34, Riuru 11 |
Zpracování: | Promytá |
Nadmořská výška: | 1 700 m.n.m. |
Region: | Nyeri |
Farma: | Karindundu |
Karindundu – síla a komplexita z kenského regionu Nyeri
Karindundu je zpracovatelská stanice v oblasti Nyeri, ve střední Keni – regionu proslulém kávami s intenzivní, komplexní chutí. Stanici spravuje družstvo Barichu Cooperative, které provozuje ještě další tři stanice: Karatina (kterou máme v nabídce také tuto sezónu), Gatomboya a Gatuiri (jejíž kávy jsme nabízeli v minulosti). V Karindundu se zpracovává káva od více než 800 drobných pěstitelů. Ti na svých farmách kromě kávovníků pěstují i další plodiny – například makadamie, banány, kukuřici nebo fazole. Díky členství v družstvu mají pěstitelé přístup k financím na školné, investice do farem i krizové výdaje, a také k sazenicím či ukázkové výsadbě kávovníků.
Keňa je známá unikátním systémem dvojitého máčení („double soak“), který přispívá k mimořádné čistotě a výraznosti chutí ve výsledném šálku. Po odslupkování třešní dochází k fermentaci, která trvá 24–36 hodin ve stínu (intenzita stínu závisí na teplotách). Následně se káva znovu promyje, rozdělí podle hustoty a namočí se podruhé – tentokrát přes noc v čisté vodě. Poté se suší 12 až 20 dní na afrických sušicích stolech.
Při zpracování se používá kombinace tradiční fermentace a moderních metod mechanického odstranění zbytkového slizu (mucilagu), což zajišťuje vysokou čistotu zrna. Pečlivý dohled nad fermentací je klíčem k výsledné kvalitě.
Tato šarže obsahuje odrůdy SL28 a SL34 – legendární varietalové linie vyvinuté ve Scott Labs z odrůdy Bourbon pro své výjimečné chuťové vlastnosti. Dále zde najdeme i Ruiru 11 a Batian, moderní hybridy odolné vůči nemocem, které jsou běžně pěstovány na afrických plantážích.
V šálku najdete vůni černé třešně a vanilky. Chuťově zaujme kombinací divokých malin, citronové trávy, černého čaje a manga – skvěle vyvážený, šťavnatý a komplexní zážitek.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.