Guatemala La Nueva Era

ostružiny - meruňky - broskve

Varianta
Můžeme doručit do:
20.10.2025 20.10.2025 Zvolte variantu
Skladem Skladem Zvolte variantu
Kód: Z012-250 Z012-1000 Zvolte variantu
320 Kč 1 180 Kč od 320 Kč
Kategorie: Zrnka na espresso
Odrůda: Catuai, Marsellesa, Pache
Zpracování: Natural
Nadmořská výška: 1 000-1 080 m.n.m.
Region: Jumaytepeque, Nueva Santa Rosa
Farma: Cooperativa Agricola Integral La Nueva Era
Producent: Ferecocagua

Kooperativa Nueva Era a farma Finca Tololoche – temné bobulové tóny z Guatemaly
Cooperativa Agrícola Integral La Nueva Era sídlí ve vesnici Jumaytepeque poblíž města Nueva Santa Rosa. Kávy z této oblasti spadají do regionu Fraijanes Plateau, který je známý vyšším obsahem draslíku v půdě – ten kávám dodává plnější tělo. Fraijanes patří k nejstarším oblastem pěstování kávy v Guatemale a vyznačuje se sopečným terroirem. Vesnice Jumaytepeque leží v podhůří stejnojmenné (dnes neaktivní) sopky.

Kooperativa má dvě oddělení: jedno pro promyté kávy, druhé pro naturálně zpracované. Prezidentem části zaměřené na naturální kávy je Marlon Perez, který vše řídí spolu s právním zástupcem Donem Ronmerem. Kooperativa funguje demokraticky – všech 32 členů se podílí na rozhodování o vzdělávání, pěstování i produkci. Pěstitelé dostávají zálohu na sklizeň a po dodání kávy také doplatek. Technický tým navíc zajišťuje školení a odbornou podporu.

Tato naturálně zpracovaná káva pochází výhradně z farmy Finca Tololoche, která se rozkládá přímo na hoře Jumaytepeque. Farma má rozlohu 50 hektarů a starají se o ni tři generace rodiny Sanchezových: Jamie, jeho otec Don Fernando a syn Fernando.

Zpracování naturální kávy zde výrazně ovlivňuje nadmořská výška. V sušárnách kolem 1000 m n. m. trvá sušení 10–12 dní, ve vyšších polohách až o 5 dní déle. Třešně s cukernatostí 22–26 Brix se nejprve promyjí, pak 4 dny leží bez pohybu na terase a následující 4 dny se několikrát denně obracejí. Výsledkem je dokonale usušená káva připravená ke skladování a exportu.

Tato káva nabízí výrazné tóny ostružin, borůvek a černého rybízu, které krásně doplňuje hibiscus. V dochuti se objevuje kakao a krémová plnost, díky níž je káva perfektně vyvážená a kulatá.

Diskuze

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Povinná pole

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola